The Farquhar Atoll is part of the Farquhar Group of islands in the Seychelles, part of the Outer Islands chain. It is located southwest of Mahé Island and the capital, Victoria, north of Madagascar, and around from the East African mainland.

History The atoll was named in honor of Robert Townsend Farquhar in 1824.Famous Farquhar dynasty Fishing camps were established on North Island in 1850.History From the early to mid-sixteenth century, the atoll had been vaguely named after Portuguese explorer João da Nova, who first encountered Farquhar and the Outer Islands while commandeering his country's expedition to India in 1504. Administration of the islands were a grey area for a time, with both Mauritius and Seychelles claiming ownership. In 1881, officials in Seychelles suggested that Farquhar Atoll (along with several other outer islands) be administered from their capital, Victoria, rather than from Mauritius. There were objections, as the owners at that time were based in Mauritius; after considerable political debate, the Mauritian owners lost their case, with administration being subsequently passed from Mauritius to Seychelles.

By 1960, the village on the northern tip of South Island was abandoned.Atoll research bulletin From 1965 until Seychelles independence (in 1976), Farquhar was a part of the British Indian Ocean Territory.Kevin Shillington, Albert Rene: The Father of Modern Seychelles, a Biography (2014), p. 18. In 2004, there were basic infrastructure renovations on the atoll.News In 2014, the Island Conservation Society opened a conservation centre on North Island.ICS on the news

On 16 April 2016, Farquhar Atoll was hit by Cyclone Fantala, the strongest tropical cyclone ever recorded in the southwestern Indian Ocean. The storm surge destroyed most of the buildings on the atoll, except the cyclone shelter. The Islands Development Company (IDC) commenced the rebuilding and rehabilitation of the island's infrastructure, rebuilding the guest house and hotel for groups taking reserved catch and release flyfishing trips.

Geography

The atoll is located at . It is the most southerly part of the Seychelles. The total area of the atoll, including the large lagoon, is . The land area is . Farquhar Atoll is notable for its high sand dunes, some of which reach to over in height.

List of islands The main group of islands form a long curve which describes the eastern side of the atoll. Largest of these are North Farquhar and South Farquhar, with the smaller Manaha islands between them. Farther south is Goëlettes. To the extreme western side of the atoll lies the island of Sable, and near it a small group known as Trois Islands.

 IslandSobriquettypeLocationArea(hectares)Coastline (km)Length (km)Width (km)elevation (m)1North FarquharÎle du Nordisland354.4017.905.00.612.22South FarquharÎle du Sudisland419.5014.105.400.80233North ManahaÎle du Manaha Nordisland3.000.850.100.350.54Middle ManahaÎle du Manaha Milieuisland7.901.150.210.450.55South ManahaÎle du Manaha Sudisland4.201.050.430.120.56Goëlettesisland32.002.350.600.8037RabbitÎle Lapinsand cay0.800.500.250.050.008Sand TroisBanc de Trois Îlessand cay0.300.300.050.020.009Middle TroisÎle de Milieu de Trois Îlessand cay0.700.330.110.080.0010Déposesand cay1.140.430.120.120.0011SableGrande Cayeisland11.701.500.660.210.00 Farquhar AtollAtoll835.70   23

Demographics There is a small settlement village name on North Island.

Administration The island belongs to Outer Islands District.District map Being an island with a small population, there are not any government buildings or services. For many services, people have to go to Victoria, which is a difficult task.

Transport North Farquhar is bisected by a paved airfield that is located near North East Point. The island is occasionally serviced by an Island Development Company (IDC) aircraft from Mahé. There is a jetty in the settlement Sailing directions

Economics The inhabitants on the island are engaged in very small scale farming, livestock, salted fish production and coconut processing which include production of copra, pounac and coconut oil. In addition, there is a small guesthouse that caters mainly for fly-fishing clients during October to April.

Flora and fauna The islands of Farquhar (excluding the North and South Islands and the Manahas) have been designated as an Important Bird Area. Goëlettes is considered the most interesting for bird-watching and conservation, with a huge seasonal colony of over 300,000 pairs of sooty tern (Sterna fuscata) and around 10,000 pairs of brown noddy (Anous stolidus). In 2006, the Island Conservation Society recorded 15 nesting pairs of the previously-undocumented black-naped tern (Sterna sumatrana) at Sable Island, the largest population on any one island in the region, the species primarily being known from Goëlettes.

Farquhar is an important habitat for the nearly-extirpated Seychelles giant tortoise (Aldabrachelys gigantea), also referred to as the Aldabra tortoise, as their primary habitat and largest population is on Aldabra. With an estimated Seychelles population of at least 100,000 tortoises, they are the second-largest tortoise species on earth, after the Galápagos tortoise. From the ocean, Farquhar is a key nesting location for sea turtles. Surveys conducted in the early 1980s—when sea turtles were still intensively hunted—estimated 425 nesting green sea turtle females and 27 hawksbill turtles per annum.Geomorphology of Farquhar A later survey, conducted in 2007, suggested an increase in the number of nesting females, thanks to the protected status given to sea turtles in Seychelles in 1994. Other fauna of interest includes several species of day gecko (genus Phelsuma), such as the gold dust day gecko (Phelsuma laticauda), as well as the coconut crab (Birgus latro), a land-dwelling, semi-arboreal species of hermit crab, the largest terrestrial arthropod known.

Tourism There is a small lodge on the island for guests of fishing excursions, offering catch-and-release fly fishing trips through Alphonse Fishing Company.

Image gallery

References

External links

National Bureau of Statistics 2007 visit to Farquhar Atoll